Talo Varjo: Airfin ilmanvaihtoteknologia tuo energiatehokkuutta tulevaisuuden ekotaloon

Lohjalla sijaitseva Talo Varjo on ympäristöystävällinen minitalo (44 m²), jonka ilmanvaihdosta vastaa Airfin energiatehokas teknologia. Tämä ainutlaatuinen ekotalo haastaa perinteiset rakentamiskäytännöt ja tarjoaa uuden näkökulman ekologiseen asumiseen.

Airfin toimitusjohtaja Izabella Lundberg näkee tässä yhtäläisyyksiä yrityksen omiin arvoihin.

– Talo Varjossa yhdistyvät samat arvot kuin Airfin toiminnassa: halu haastaa alan perinteitä ja luoda kestäviä, ympäristöystävällisiä ilmanvaihtoratkaisuja, kertoo Izabella Lundberg.

Talo Varjon takana on arkkitehti Matti Kuittinen, joka on tunnettu kestävän rakentamisen asiantuntija ja kiertotalouden puolestapuhuja.

Hän on suunnitellut minitalon, joka on pyritty tekemään yli puolet kierrätetyistä tai uudelleenkäytetyistä materiaaleista, ja jonka hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni koko elinkaaren ajan.

Kaikista talotekniikkajärjestelmistä, ilmanvaihdolla on yleensä merkittävin vaikutus rakennuksen hiilijalanjälkeen. Siksi talotekniset ratkaisut olivat myös tarkasti harkittuja.

– Harkitsin ensin, olisiko käytettynä hankkiminen mahdollista. Totesin kuitenkin, että 15 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen käyttö voi olla liian suuri riski rakennuksen energiatehokkuudelle, perustelee Matti Kuittinen.

Soveltuvan koneen valintaan hän tarvitsi tietoa eri laitteiden ympäristövaikutuksista.

– Halusin tietää, mistä materiaaleista ilmanvaihtokone on valmistettu ja kuinka suuri osuus laitteen painosta on kierrätettyä materiaalia. Tietoa oli niukasti saatavilla.

Airfin ja Talo Varjon polut kohtasivat, kun Matti Kuittinen sai kuulla rakennusalan asiantuntijalta Airfin ”uudella tavalla ajattelevasta porukasta”. Pian hänellä oli käsissään tietoa Airfin Model 60 -ilmanvaihtokoneesta ja sen ympäristövaikutuksista.

Matti Kuittinen oli tyytyväinen Airfin tarjoamaan läpinäkyvyyteen ja ympäristötietoisuuteen.

– Asuinrakennusten IV-järjestelmät aiheuttavat yleensä eniten hiilijalanjälkeä kaikista talotekniikkajärjestelmistä. On hienoa, että löytyy toimijoita, kuten Airfi, jotka ovat avoimia tuotteidensa hiilipäästöistä ja pyrkivät vähentämään niitä, Kuittinen toteaa lopuksi.

Talo Varjon energiatehokkaasta ilmanvaihdosta vastaa Airfin moderni Model 60 -ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla. Airfin patentoiman, tekoälyä hyödyntävän teknologian avulla Model 60 optimoi ilmanvaihtoa, minimoi energiankulutuksen ja takaa raikkaan ja terveellisen sisäilman ympäri vuoden.

Ilmanvaihtokoneen lisäksi Talo Varjosta löytyy Airfin Ida-liesikupu.

Talo Varjo edustaa minimalismia kolmella tasolla:

 1. Minimaaliset ympäristövaikutukset
  Rakennusmateriaalit ovat ylijääneitä tai uudelleenkäytettäviä, ikkunat ja kalusteet ovat kierrätettyjä ja muut osat on valmistettu mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleista. Tämän ansiosta talon hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni.
 2. Minimalistinen elämäntapa
  Talossa on monikäyttöiset ja muunneltavat tilat. Energian, veden ja materiaalien kulutuksen vähentämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota.
 3. Minimalistinen arkkitehtuuri
  Aikaa kestävä estetiikka tarjoaa rauhallisen ja levollisen tilan yksinkertaiseen elämäntapaan. Laitteiden ja rakenteiden helppo huollettavuus ja vaihdettavuus edistää

Talo Varjo

 • Arkkitehti: Matti Kuittinen
 • Rakennuttaja: Aulis Lundell Oy
 • Sijainti: Lohja
 • Kokonaisala: 44 m²
 • Huoneala: 33 m²

Airfi-tuotteet

 • Airfi Model 60 -ilmanvaihtokone
 • Airfi Ida-liesikupu

Lisätietoa Talo Varjo -hankkeesta:

More than pure air